Umenie degustácie
Kvalitný ovocný destilát výborne poslúži ako aperitív pred, alebo počas jedla, no tiež ako digestívum po jedle. Servírované v tulipánových pohároch, pri izbovej teplote, rozvinie aj tie najjemnejšie tóny a celý svoj bouquet. Degustované po malých dúškoch a dostatočne dlho podržané v ústach, omámi chuťové poháriky. No to najkrajšie príjde až keď je pohár prázdny – zostane v ňom úžasná ovocná vôňa ako dôkaz kvality a plnosti "vody života".
Poradie
Zásadou pri voľbe poradia degustovaných destilátov je, že degustácia sa začína vždy s tenšími, menej výraznými destilátmi (vyrobenými z jadrového ovocia – jablko, hruška), pokračujeme kôstkovinami (marhuľa, slivka) až prejdeme k výraznejším a plnším druhom (napr. bobuľové ovocie, alebo baza). Destiláty dozrievané v sude a odležané na obocí by mali byž degustované ako posledné.
Teplota
Optimálna teplota pri servírovaní destilátu, označovaná tiež ako izbová, predstavuje 18ºC–20ºC. Medzi najzávažnejšie prehrešky patrí vychladenie dokonca niekedy až zmrazenie destilátu, alebo nalievanie do vychladených alebo namrazených pohárov. Poškodzujeme tým destilát rovnako ako degustátora. Destilát podchladením prichádza o najcennejšie vlastnosti, a to arómu a pravú chuť po ovocí a degustátor o zážitok z ochutnávky.
Pohár
Veľmi dôležitá je voľba správneho typu a formy pohára. Ideálnym pohárom je pohár na stopke s malým obsahom (3–5 cl) Je potrebné dbať na pomer spodnej časti k vrchnej, spodok má byť oblejší kvôli zväčšeniu vyparovanej plochy a vrchná časť užšia kde dochádza ku koncentrácii aróm. Úlohu hrá aj množstvo naliateho destilátu.
V pohári má byť množstvo alkoholu primerané k objemu pohára, odporúčaná degustačná dávka je v objeme 2 cl. Pohár s destilátom jemne nakláňame do bokov a cca z 20 cm blízkosti dvíhame k nosu (krúženie ako u vína nie je potrebné) a jemne vonia.
Degustácia
Sústredíme sa na každý čuchový vnem, ovocný destilát následne chutnáme po malých dúškoch. Necháme ho chvíľu v ústach, pričom skúmame jeho konzistenciu, plnosť, hladkosť. Chuť a vôňa ovocia, z ktorého je vyrobený, je v nápoji prirodzene najvýraznejšia. Destiláty sa pri degustácii nevylievajú ani nevypľúvajú ako pri víne
Pri degustácii ovocných destilátov hodnotíme intenzitu a harmóniu chutí a vône. Pohár s destilátom nakláňame do bokov, nekrúžime nápojom ako pri víne, ale jemne viackrát privoniame a snažíme sa zachytiť čuchom aj tie najjemnejšie odtiene vône.
Pri dozrievaných alebo odležaných druhoch je dôležitá aj farba.
Podobne ako pri víne, aj pri ovocnom destiláte pohľadom hodnotíme farbu. Prezrádza veľa o type destilátu, spôsobe zrenia, veku. Pravý ovocný destilát je číry aj po dvadsiatich rokoch, výnimkou môže byť destilát vyrobený z čiernych ríbezlí a čiernej bazy. Zafarbený môže byť aj vtedy, ak dozrieval v sudoch alebo na čerstvom či sušenom ovocí.
Suchá skúška
„Suchá skúška" spočíva v tom, že po konzumácii destilátu po uplynutí cca 5 min prázdny pohár so zostatkom alkoholu a výparov opätovne ovoniame. Takto dostaneme plnohodnotný obraz o destiláte jeho kvalite a plnosti. Budete prekvapení, aké krásne arómy sa ešte uvoľňujú z prázdneho pohára, niekedy je tento moment krajší ako samotné pitie nápoja.

Objednajte si degustáciu ešte dnes.
Ponúkame vám riadené degustácie spojené s odborným výkladom od certifikovaného degustátora. Pozvite si priateľov, známych či obchodných partnerov a strávte spolu príjemný čas pri ochutnávaní výnimočných exkluzívnych destilátov z portfólia Domaine Roland Roy.