Príbeh Rolanda E. Roy

Narodený 9. júna roku 1897 v Bléneau vo Francúzsku, syn Julesa Alexandra Roy a Marie Pauline Valerie Roy, bol významnou osobnosťou liehovarníctva v medzivojnovom období. Ako hlavný odborník na prípravu značkových likérov pôsobil na pozícii riaditeľa továrny značky Grande Distillerie Francaise Damase Hobé & Cie. A. G. v Modřanech pri Prahe.
Vďaka "Pardubické rafinerii lihu, továrny na likéry a octovou tresť I.Wertheimer akc.spol.", bola kvalita pardubického liehu všeobecne uznávaná ďaleko za hranicami Rakúsko-Uhorska. S destilačnými aparátmi typu "Pampe", najmodernejšími v monarchii, vyrábali čistý lieh vynikajúcej kvality, a od roku 1923 získali licenciu na výrobu kolínskej vody so značkou "FARINA". Významným medzníkom pre Pardubický liehovar však bolo odkúpenie všetkých akcií spoločnosti Grande Distillerie Francaise Damase Hobé & Cie. A. G. a presunutie výroby likérov na čele s Rolandom Roy z pražských Modřan roku 1929 do Pardubíc.
Vášnou Rolanda Roy však boli ovocné destiláty. Fascinovala ho chuťová a vôňová dokonalosť optimálne vyzretých ovocných destilátov, ktorá je odrazom pôsobenia prírodných procesov a poctivej, citlivej starostlivosti. Svoje vedomosti a zručnosti v umení prípravy a destilácie priebežne dokumentoval.
Ako hlavný odborník na prípravu značkových likérov pôsobil na pozícii riaditeľa továrny značky Grande Distillerie Francaise Damase Hobé & Cie. A. G. v Modřanech pri Prahe.

V piatok 27. 6. 1930 vo 15.30 hod. udrela na Pardubice prudká búrka spojená s prietržou mračien. Nikto netušil, že jednou z obetí búrky sa stane práve Wertheimerov liehovar. Príčinou požiaru bol úder blesku do rafinačné siene, ktorá bola plná liehu. Škoda, ktorú požiar spôsobil, sa odhadovala na 15-18 miliónov vtedajších korún. Zničených bolo 8 tis. hl liehu, hlavné skladisko, 28 nádrží, sklad sudov, poškodených alebo zničených bola väčšina obytných a prevádzkových budov. Spolu s nimi v požiar pohltil aj väčšinu profesionálnej dokumentácie Rolanda Roy.
Roland E. Roy zomrel dňa 5. marca 1944. Torzo jeho súkromnej dokumentácie prešla do rúk potomkov a stala sa základným kameňom obnovy rodinnej tradície výroby ovocných destilátov, vytvorením značky a konceptu nesúceho meno Roland Roy ako poctu jeho celoživotnému dielu.
Fascinovala ho chuťová a vôňová dokonalosť optimálne vyzretých ovocných destilátov, ktorá je odrazom magického pôsobenia výlučne prírodných procesov a poctivej, citlivej starostlivosti